Lehed

laupäev, 27. august 2022

Imavere Päev 27.08.2022

 

Siin Imaveres, korstnatossude keskel tööstustest ümbritsetud külas elab ja toimetab arvestatav hulk rahvast. Meil on omalaadne elukeskkond ja südamelähedased traditsioonid. Augustikuu viimasel laupäeval oli hea aeg kokku saada ja avastada koos kodukülale omast.

Tähistamist vääris 5 aastat tagasi avatud Saare-Kuusiku puhkeala, mis on külarahvale mängu- ja kokkusaamiskohaks. Imavere Päeva avamisel meenutasime tõsiasja, et siin on päris huvitav elada. Lustisime koos Mironovi peretsirkuse artistide ja nende koeraga. Tervitama tuli sõbralik ja ilus Järva valla maskott Hundu.

Lastele ja lapsemeelsetele oli loodud lasteala koolimaja sisehoovi, kus oli  mänguasjade täika, jätsikohvik ja batuut. Prooviti osavust nuti- ja analoogiaorienteerumises. Lasteala vedas eest Gerly Lehtmets oma perega ja kooli meediaklubi tüdrukud Laura-Sandra Bäärt, Mirtel Jaas ja Lenna Lydia Lehtmets hoolitsesid kogu päeva hetkede jäädvustamise eest fotoaparaadiga.

Selleks päevaks avanes rahvamajas endine kolhoosi söökla "Paia", sest alguses, kui maja ehitati, siis oli rahvamaja asemel söökla. Õigemini muudeti söökla 24 aastat tagasi rahvamajaks. Selline siis selle majaosa lugu.

Laulsime kõik koos Vaike Nilbi pärandatud Imavere valssi. Kunstnik Ave Nahkur tõi meile saali seintejagu oma vahvaid maale ning elust-olust tema ja tuntud puutöömehest kaaslase Imre Toltsbergiga vestelda oli meeleolukas. Imavere lasteaias ja päevakeskuses töötav muusikaõpetaja Eha Kalvik esitas mitu meeleolukat pillilugu oma karmoškal. Aino Kärdi koduloo-uurimise pärandi edasikandja  Ada Nõmmküla kirjeldas meile, kuidas sündis raamat „Imavere külanõukogu ja kolhoosiaeg. Oleme väga uhked ja õnnelikud, et Ada on aidanud igal aastal ühe koduloolise raamatu siinkandis ilmale tuua. Tegus ja toimekas Kuldse Sügise selts moodustas hakkaja Liia Viksi algatusel Imavere päeva puhul kolhoosiaegse söökla köögibrigaadi. Iga tulija lunastas väikse annetuse eest omale toidutalongi ja sai järjekorras ehk „söökla sabas” seista. Piimandusmuuseumist laenatud valgete põllede ja peakatetega naised jagasid oskuslikult ning lustiga kõigile kolhoosimenüü toiduportsjone. Sellesse toredasse seltskonda kuulusid: Juta Paimla, Valli Laarma, Elve Sagar, Elvi Morozova, Anne Lenk ja Reet Loog. Kõik sõid isuga, nii noored kui vanemad. Toidu valmistamise suure töö tegi ära Imavere Kõrtsi kokk. Lõpetuseks sai ka üles võetud mõni ühislaul Õnnela ja Alani eestvõttel.

Kogu päev oli avatud kaunis ja hubane Pihlaka hoovikohvik. Eve ja Lennart Okase pereliikmete ühistegevusena valmisid hõrgud road,  suupisted, maiustused ja joogid. Kes maitsmas käis, sai naudingu osaliseks nii maitsete kui meeldiva teeninduse läbi. Nautida sai ka kõrgel tasemel akordionimuusika kontserti Lii Oja esituses.

RenTer Aed võttis kõiki külalisi vastu peremehe märjukest ja ämma pirukaid pakkudes. Terje ja Rene Tamm kujundasid koos oma perega kontserdipaiga nii publiku kui esinejate jaoks valmis. Heaks traditsiooniks on saanud selles võrratult kaunis aias suvekontserdi korraldamine. Imavere Päeva kontsert oli eriline selle poolest, et esinejad olid kõik kohalikud moosekandid. Kontsert kandis mõtet "Head poisid, kitarrid ja laulud", sest kui külas on need olemas, siis on kõik korras ja hästi. Kontsert kestis lausa kaks tundi ja helimehel Silver Männistel olid käed-jalad tööd tihedalt täis. Lavale astusid kogenud trubaduur Alan Beck, samuti tema muusikastuudio kitarriõpilased Villiam ja Voldemar Purre Adaverest. Lavale astusid ka lauluneiud Meribel Matt Käsukonnast ja Keitlin Jüristo Paidest, kes õpivad Paide Muusikakoolis Teele Tali juhendamisel. Imelised hääled! Septembrist Imavere koolis muusikaõpetajana tööd alustav noor muusik Markus Mölder laulis kitarri saatel ja sellest sai külarahvaga tore esmakohtumine. Soovime talle edu ja õnne meie laste õpetamisel! Üllatuse valmistas  koosseis Semud, kuhu kuuluvad Silver Männiste Kunnar Palmi ja Egne Teinveld. Siiani on nad salaja ja oma lõbuks musitseerinud, kuid seda täiesti teenimatult, sest lood kõlasid hästi. Juba tekkis mõte hakata ette valmistama järgmist üles astumist. Jääme ootama! Kõigile muusikasõpradele soovime tuult tiibadesse ja loodame, et Imaveres saab loomulikuks traditsiooniks muusikat ise teha nii kogenud kui ka harrastajate seas.

Oleme tänulikud koostöö eest Imavere koolile, Imavere Kõrtsile,  Piimandusmuuseumile ja Tanel Teasile selle kena päeva õnnestumisel. Suur tänu kõigile osalejatele ja tegijatele! 

Kodukanditunnet tuleb hellalt hoida ja jagada, sest see on väärtus omaette.

Asjaosaline Õnnela Lees


 

Fotode autorid Laura-Sandra Bäärt, Mirtel Jaas ja Lenna Lydia Lehtmets Imavere kooli meediaklubist












































































Fotod Õnnela Leesi silmade läbi






























































Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.